Brownie z cukinią

Soczyste brownie z dodatkiem startej cukinii. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Smak cukinii nie jest w ogóle wyczuwalny.

Składniki:

  • 200g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.

2

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
  3. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.
  4. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).
  5. Ciasto wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Brownie z cukinią

Brownie z cukinią