Tarta ananasowo- kokosowa
Słodka i sycąca tarta na migdałowym spodzie z budyniem kokosowym i smażonym ananasem.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 150g zmielonych migdałów
- 180g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 białka
- 150g zimnego masła + 1 łyżka
- 400ml mleka kokosowego w puszce
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 100ml mleka
- 1 puszka ananasa w plasterkach (waga samych owoców około 350g)
- fasola do obciążenia ciasta
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę, migdały, 70g cukru, sól, 1 jajko, 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie zagotować mleko kokosowe. Budyń wymieszać z 40g cukru i mlekiem. Dodać do mleka kokosowego i gotować na małym ogniu ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Kolejno przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
- Ananas odsączyć. Następnie na łyżce masła obsmażyć plastry z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
- Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ściągnąć z ciasta papier razem z fasolą. (Jeśli ciasto byłoby wilgotne w środku, najlepiej podpiec je jeszcze bez papieru i fasoli ok. 5- 10 minut).
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 70g cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń. Na budyniu ułożyć plastry ananasa. Pianę z białek przełożyć do szprycy i udekorować nią ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 150°C.
Lekko zmieniony przepis z kalendarza „REWE”.
Czas przygotowania: |
około 45 min. | |
Czas pieczenia: |
około 35 min. | |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. | |
Liczba porcji: |
około 12 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni | |
Wartości odżywcze (porcja): |
1100kJ/ 260kcal Białko: 5g, Tłuszcz: 13g, Węglowodany: 29g |
Odsłon: 36314
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!